Śledzie w oleju

Jak przygotowadź sledzia w oleju? Oto przepis. Zacznijmy od składników: 200 g filetów śledziowych a’la Matjes; duża cebula; świeżo mielony pieprz czarny; olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Śledzie wymoczyć ok. 40 minut w zimnej wodzie (sprawdzić, czy są odpowiednio słone). Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Cebulę drobno posiekać.
W słoju układać naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypać obficie pieprzem.
Zalać powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać do pieczywa z masłem.

hastagi na stronie:

#kapsulki kapusciane

Tags , , , , , , , , , , , , ,

Related posts

Top