Prebiotyki – źródło zdrowia czy modny temat?

W materiałach reklamowych skierowanych do rodziców najmłodszych dzieci coraz częściej pojawia się temat prebiotyków. Producenci żywności dla niemowląt chętnie rozszerzają asortyment oferowanych produktów o mleka i kaszki z dodatkiem tych składników. Jeśli podczas lektury etykiety produktu przeznaczonego dla Twojego maluszka natkniesz się na informacje o prebiotykach nie obawiaj się, nie jest to wyłącznie chwyt marketingowy. Zasadność stosowania dodatku substancji prebiotycznych potwierdzają bowiem kolejne obserwacje i badania naukowe.

Nazwą „prebiotyki” określono grupę związków korzystnie wpływających na skład mikroflory jelitowej, a rezultatem tego działania jest pozytywny efekt zdrowotny. Ich budowa chemiczna jest zróżnicowana, cechą wspólną wszystkich jest odporność na działanie enzymów trawiennych.
Prebiotyki są naturalnie obecne w wielu produktach żywnościowych. Dobrym źródłem są przede wszystkim warzywa i niektóre owoce – pory, cykoria, czosnek, cebula, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, banany, cytrusy, a także zboża (owies, jęczmień) i ich przetwory, np. płatki zbożowe, kasze, pieczywo. Maluszki karmione naturalnie od pierwszych chwil życia otrzymują prebiotyki wraz z mlekiem mamy. Pokarm kobiecy zawiera oligosacharydy – grupę substancji prebiotycznych, których pozytywne właściwości zostały do tej pory najlepiej poznane i udowodnione. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi nie otrzymują tych składników wraz z pokarmem czego skutkiem jest odmienny, w porównaniu do niemowląt karmionych naturalnie, skład mikroflory jelitowej.

Najczęściej w mlekach modyfikowanych i innych produktach przeznaczonych specjalnie dla niemowląt można znaleźć dodatek takich prebiotyków jak galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Oba związki wykazują właściwości bifidogenne. Oznacza to, że pozytywnie wpływają na wzrost najbardziej pożądanych drobnoustrojów jelitowych – bifidobakterii oraz Lactobacilli, których dominacja wśród pozostałych mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy daje wiele korzyści i jest uznawana za jeden z kluczowych czynników decydujących o zdrowiu i dobrym samopoczuciu maluszków. Zmniejsza m. in. występowanie alergii pokarmowej i wyprysku atopowego u niemowląt, pobudza układ immunologiczny wpływając tym samym na zwiększenie odporności, ogranicza rozwój mikroorganizmów patogennych chroniąc zarówno dzieci jak i dorosłych przed infekcjami.

Odżywianie i wpływ na wzrost dobroczynnych szczepów probiotycznych jest niezmiernie istotnym ale nie jedynym pozytywnym efektem działania prebiotyków. Związki powstające z nich na skutek działania flory przewodu pokarmowego, m.in. kwas octowy obniżają pH treści pokarmowej dodatkowo ograniczając rozwój niepożądanych mikroorganizmów chorobotwórczych. Są też istotnym źródłem energii dla komórek nabłonka jelita grubego.

Oligosacharydy mają udział w procesie dojrzewania układu immunologicznego oraz ośrodkowego układu nerwowego dziecka, a poprzez zwiększanie objętości treści pokarmowej i regulację pasażu jelitowego zmniejszają występowanie zaparć.

Wykorzystując tę wiedzę Humana stworzyła szereg produktów z dodatkiem dobroczynnych galaktooligosacharydów. Wśród propozycji znajdują się KASZKA HUMANA mleczno-ryżowo-kukurydziana z bananami z prebiotykiem i mleka dla dzieci po 6. miesiącu życia: HUMANA 2 Premium, HUMANA HA 2, HUMANA 2 PLUS na dobranoc oraz HUMANA 2 PLUS z BANANAMI – zdobywca tytułu „Ulubiony Produkt 2009”. Dla dzieci starszych Humana przygotowała mleka następne, po 10. miesiącu : HUMANA 3R o smaku jabłkowym lub z dodatkiem smacznego puree z bananów. Produktem o wyjątkowych właściwościach jest niewątpliwie HUMANA HN z prebiotykiem polecana szczególnie w okresie terapii biegunek. Dzięki dodatkowi prebiotyków pozytywnie wpływa na regulację pasażu jelitowego i odbudowę właściwej mikroflory jelit dziecka, a wysoka zawartość bogatego w błonnik puree bananowego ułatwia normalizację stolca.

###

Grupa przedsiębiorstw Humana Milchunion, z obrotem ponad 2,9 mld € i ilością ponad 3,3 mld kg przetwarzanego rocznie mleka, należy do liderów firm przetwarzających ten surowiec. W Niemczech Humana Milchunion zajmuje pod tym względem drugie miejsce, natomiast w światowym rankingu mieści się w pierwszej dwudziestce. Humana Milchunion eG, spółka „matka“ całej grupy przedsiębiorstw, jest zorganizowana na zasadach spółdzielczych, co oznacza, że dostawcy najważniejszego surowca – mleka są właścicielami firmy. Produkty Humana Milchunion są dostępne w ponad 70 krajach świata.

Więcej informacji w serwisie www.humana.pl.

Verco Sp. z o.o. to nowoczesna i dynamicznie rozwijająca się firma na rynku farmaceutycznym i FMCG. Jej działania skierowane są do dzieci i ich rodziców oraz do kobiet w ciąży. W ofercie firmy znajdują się wysokiej jakości produkty żywieniowe dla niemowląt i małych dzieci – mleka modyfikowane i kaszki HUMANA, herbatki oraz woda dla niemowląt HUMANA, a także produkty z rynku farmaceutycznego: nowoczesny suplement diety dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią – preparat PregnaPLUS, suplement diety skutecznie uzupełniający profilaktykę leczenia infekcji dróg moczowych – Femisept URO testy owulacyjne i testy ciążowe Averco i As 100. Nowością w ofercie jest organiczny olejek do kąpieli z serii naturalnych kosmetyków do pielęgnacji niemowląt i dzieci – MIA organic care

hastagi na stronie:

#cabbage-forte cena #cabbage forte skład #Cabbage Forte apteka #cabbage forte kapsułki #kuracja cabbage forte #cabbage forte tabletki opinie #cabbage tabletki #kuracja cabbage forte forum #kapsułki cabbage forte forum opinie

Related posts

Top