Kawa Napoje

Mała czarna na wakacjach

„Mała czarna” na wakacjach

Wypad w góry, popołudnie na plaży czy podróżowanie z przyczepą kampingową – bez powodu na formę samodzielnie zorganizowanych wakacji, warto spędzić je w towarzystwie ulubionej kawy. Podpowiadamy, jakie akcesoria pozwolą nam zajmować się jej smakiem bez powodu na okoliczności.

Kawosze, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez ulubionej „małej czarnej”, wiedzą jakim problemem może okazać się jej dostań w okresie wakacyjnego wyjazdu. Napoje podawane w hotelowych restauracjach czy przydrożnych lokalach gastronomicznych, nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Znajdując się na pieszą wędrówkę czy spędzając dzień na plaży, musimy mieć się także z faktem, że w miejscu naszego wypoczynku zabraknie lokalu, gdzie można kupić kawę na miarę naszych potrzeb. Jeśli przewidujemy tego typu kłopoty, warto samodzielnie zadbać o „małą czarną” na wakacyjnych szlakach. Dzięki wykorzystaniu praktycznych akcesoriów, możemy delektować się pyszną kawą na wszystkim etapie podróży.

Na szlak lub na plażę
Gdy we znaki składają się nam wysokie temperatury, a zaplanowane aktywności wykluczają możliwość wizyty w kawiarni, warto mieć ze sobą orzeźwiający napój. Mrożoną kawę, ze względu na sporą różnicę temperatury względem otoczenia, najlepiej przechowywać w termosie. Jeśli planujemy całodniowy wypad lub idziemy na szlak większą grupą, warto zaopatrzyć się w model o pojemności 1500 ml. Za pojemnikiem o dużej objętości przemawia również funkcjonalność – im jest on większy, tym dłużej utrzymuje temperaturę. Mrożona kawa pozostanie dłużej zimna, jeśli wypełnimy nią cały termos. W przypadku modelu ze stali nierdzewnej, niską temperaturę pomoże utrzymać również wstawienie go na 10 minut do zamrażalnika przed wlaniem zawartości.

Pod namiot…
Jeśli zaplanowana forma spędzenia wakacji zakłada zorganizowanie ogniska, do przygotowania „małej czarnej” może posłużyć nam kafetiera. – Zaparzanie kawy tym zabiegiem jest znacznie proste i skuteczne. Mimo polowych warunków zyskujemy świeży i aromatyczny napój – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. –Przygotowanie naparu rozpoczynamy od wlania wody do dolnej części urządzenia do poziomu poniżej zaworka. Następnie wsypujemy kawę na sitko, nie ubijając jej również nie ugniatając. Skręcamy urządzenie i gramy na ogniu na około 4 minuty – dodaje. Chcąc wykorzystać ognisko jako źródło ciepła, kafetierę najbezpieczniej postawić na żarze nieco z boku lub użyć rusztu z grilla. W ten sposób wyeliminujemy ryzyko zbytniego nagrzania się urządzenia. Należy uważać aby plastikowe elementy naszej kafetiery nie stopiły się.

… lub na postojach w trasie
Kafetiera to także praktyczne rozwiązanie dla osób, które mają długą podróż samochodem. Zamiast zatrzymywać się na przydrożnych stacjach benzynowych, możemy przygotować aromatyczną kawę w aucie. Jej zaparzenie umożliwi nam specjalny model urządzenia, pozwalający na podłączenie do ładowarki samochodowej. Niezależnie z tego, czy kawę będziemy parzyć w samochodzie czy na ognisku, należy pamiętać, że źle przechowywany produkt bardzo szybko traci swój aromat. Aby mieć pewność bogatego smaku „małej czarnej”, w podróż warto zabrać mniejsze opakowania np. 250 g. Alternatywą jest przechowywanie samodzielnie zmielonej kawy w szczelnym opakowaniu, które zminimalizuje ryzyko jej zwietrzenia – w foliowej torebce z zamkiem błyskawicznym bądź słoiku typu „wek”, gdzie zamknięcie zabezpieczone jest specjalną , gumową uszczelką.

Na camping lub do pensjonatu
Jeśli chcemy zapewnić sobie smaczną kawę w pensjonacie lub polu campingowym, warto zastanowić się nad zabraniem kompaktowego ekspresu. Szczególnie jeśli jedziemy samochodem, a niezbędne rzeczy nie zajmują całego bagażnika. – W okresie wakacyjnego wypoczynku sprawdzą się modele w pełni mobilne, które ze względu na niewielkie wymiary, wagę oraz trwałą obudowę można łatwo przewozić – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Komfort użytkowania w podróży zapewni ekspres kapsułkowy, niewymagający każdorazowego ustawiania parametrów i gotowy do użycia natychmiast po włączeniu wtyczki do prądu. Decydując się na jego zakup, warto wybrać urządzenie w zestawie z kapsułkami, gdzie każda z nich zapakowana jest indywidualnie w hermetycznie, foliowe opakowanie. Taki wybór gwarantuje nam bowiem przygotowanie świeżej, aromatycznej kawy bez powodu na miejsce pobytu – dodaje. Jeśli udajemy się do krajów z inną wtyczką niż nasza, należy również dbać o zabraniu specjalnego adaptera, który zapewni nam podpięcie ekspresu do prądu.

fot.Segafredo_Zanetti1-001-2014-07-28 _ 17_49_02-80

fot._Segafredo_Zanetti-002-2014-07-28 _ 17_49_04-80

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy